X
    Categories: Sport

Kiss Norbi szenzációs hétvégéje Zolderben!

Az OXXO Energy Truck Race Team új pilótával utazott Zolderba, a FIA Kamion Európa-bajnokság soron következő versenyére. Az új pilóta Kiss Norbert, mindössze egyszer, a Hungaroringen tudta tesztelni a versenykamiont, így ezt a versenyhétvégét arra szánta a csapat, hogy Norbi szokjon össze a kamionnal, a mezőnnyel, a Truck Race hangulatával, és talán összejöhet a pontszerzés is. De arra, ami a hétvégén történt, senki nem volt felkészülve.

Főleg nem a többi csapat.Már a szombati szabadedzéseken gyors volt Kiss Norbert, és mindét edzésen a 10-ik helyen végzett, majd az időmérőn 11-ik lett.Első rajtja olyan jól sikerült, hogy rögtön feljött egészen a 7-ik helyig, de gyorsan visszaelőzte egy Buggyra, mögötte pedig máris támadta egy Allgauer. Norbi onnantól folyamatosan jó köröket futva meglépett üldözője elől, és megközelítette az előtte haladó versenyzőt. Az utolsó körökben, amikor már-már támadó pozícióban volt, fékproblémái akadtak, így maradnia kellett a 8-ik helyen, amit magabiztos előnnyel őrzött meg a kockás zászlóig, 3 EB pontot szerezve!

A második futamon a fordított rajtsorrendnek köszönhetően ( az előző futam első 8 helyezettjét megcserélik ) a pole pozícióból indult Norbi. ( Fantasztikus volt látni a rajtot, hogy MI megyünk elől, majd vezetjük a versenyt!!! )A rajtja ismét fantasztikusan sikerült, elsőnek fordult, majd 8 körig vezette a mezőnyt. Tökéletes autózással, hiba nélkül vezette „Tiby”-t, az OXXO versenykamionját.
Mögötte óriási csata zajlott, hozzá képest űrhajók közeledtek. Markus Östreich már a 4-ik körben közel került Norbihoz, de előzni sokáig nem tudott. amikor sikerült, akkor is csak úgy, hogy meglökte az OXXO pilótáját, ezért Norbi lecsúszott az ívről, így elbújt neki a Renault. Két körrel később megérkezett az Európa-bajnok Albacete, nyomában Adam Lackoval. Lacko rátolta Norbira a piros MAN-t, így megint mi húztuk a rövidebbet, már a 4-ik helyre szorítottak vissza minket! Már csak két kör volt hátra, és megérkeztek a többiek, rögtön egy Buggyra, viszont Norbi derekasan küzdött, továbbra is hiba nélkül autózott, és behozta az OXXO Kamionját a 4-ik helyre, s ezzel újabb 7 Eb pontot szerzett!!!Onnantól a sajtó állandó vendég volt az OXXO sátrában, a FIA vezetői egymás után jöttek gratulálni,és bíztatták Norbit, csak így tovább, az OXXO csapata pedig végtelen büszkeséggel fogadta a gratulációkat a box utcában, a sajtóban, nagyon hiányzott már a siker!Szombat éjjel óriási vihar tépázta a kedélyeket és a  sátrat, utóbbit arrébb is tette néhány métert, konyhástul, edényestül.

Vasárnap reggel az időmérőre már felszáradt a pálya, Kiss Norbit pedig árgus szemek figyelték, vajon szerencséje volt csak a magyar srácnak, vagy tényleg ennyire jó.
A választ Norbi adta meg, aki nem csak a Q2-be jutott be, hanem a 8-ik legjobb idővel kvalifikálta magát a futamokra, úgy, hogy az Európa-bajnokságot vezető Jochen Hahn mindössze 52 ezredre, Uwe Nittel pedig csak 57 ezredre végzett Norbi előtt!

Az első futam rajtjánál a külső íven volt Norbi, ráadásul bebújtak neki né-hányan, így hamar visszaesett a 10, majd a 11-ik helyre, de rögtön vissza is tudott támadni. Az első néhány kör kisebb ütközésekkel, egymáson fordu-lással telt el, kettőt tudott előzni az OXXO pilótája, majd előtte büntetést kapott egy versenyző, így szépen lassan jött egyre feljebb Kiss Norbi. A futam közepe felé pont előtte Jochen Hahn motorja felrobbant, ezért rengeteg olaj került a pályára, Norbi majdnem kicsúszott a kavicságyba, de szerencsére meg tudta fogni a kamiont, és a pályán maradt. Nem volt szerencséje a lekö-rözésekkel sem, pont egy kanyarban ért utol egy lassabb versenyzőt, akinek a kamionjából ráadásul ömlött a víz a pályára, s ezen is csúszkált Norbi, de sikerült ezt is túlélni. Hátulról folyamatosan nyomás alatt tartotta őt Janiec, de érkezett egy Buggyra, és egy Renault is, ám Norbi a nagy nyomás ellenére egyenletes, gyors tempóban tudta maga mögött tartani üldözőit, és behozta Tiby-t a 6-ik helyen, ami 6 Eb pontot ért.

A második futamban a 3-ik rajtkockából vághatott neki a versenynek Kiss Norbi, s bár a rajtja nem volt tökéletes, maradt az élmezőnnyel. Az élen  Lacko és Körber, Albacete hátulról küzdötte fel magát, őt nem lehetett tartani, mögötte Janiec, a Buggyra-val Vresecky, és utánuk Norbi. Hátulról egy Renault,  és az Allgauerek támadták az OXXO pilótáját. Óriási csata zajlott a helyezésekért, Janiec-en átrágták magukat Norbiék, kicsit lerázták üldözőiket, de  Vresecky-hez nem tudott olyan közel kerülni Norbi, hogy kockázat nélkül támadjon, így Jobbágy Ákos csapatfőnök utasítására maradt a csapat számára fantasztikus 5-ik helyen. A futam után derült ki, hogy Vresecky több másodperces büntetést kapott, így Kiss Norbi végül 4-ik lett az utolsó futamban, 7 Eb pontot gyűjtve!

„Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen hétvégét produkáltunk – kezdte nyilatkozatát Kiss Norbi – köszönöm a csapatnak a sok munkát, a tökéletes autót. Ahhoz képest, hogy reménykedtünk a pontszerzésben, összesen 23 Európa-bajnoki pontot gyűjtöttünk a hétvégén, ez fantasztikus eredmény. Sok mindent kell még tanulnom a Truck Race-ről, és a kamiont is szoknom kell, de azt gondolom, sikerült jól bemutatkozni a mezőnyben.”

Forrás: OXXO Racing

Toya: Szimulátorozás, régi játékok gyűjtése és egy állandó kiállítás létrehozásának álma. http://www.hsw.hu http://jatekmuzeum.blog.hu
Related Post